"Există lucruri pe care le ştiţi, dar nu ştiţi că le ştiţi. Când veţi şti ceea ce nu ştiţi, atunci vă veţi schimba." (Milton Erickson)

marți, 5 aprilie 2011

De ce Psihoterapie?


În cele mai multe cazuri, o persoană apelează la psihoterapie atunci când se simte blocată sau pierdută la nivel emoţional sau comportamental.

Apelarea la psihoterapeut poate fi determinată de mai multe simptome: persoane cu stimă de sine scăzută, atacuri de panică, apariţia unui comportament obsesiv-compulsiv, depresie, abuz de substanţe, anxietate, insomnie, tulburări de personalitate.

Multe persoane consideră că demersul terapeutic poate fi unul inutil. De multe ori, oamenii se întreabă de ce nu pot rezolva problemele citind o carte din domeniu sau pur şi simplu vorbind cu un prieten? Sau de ce nu pot pur şi simplu renunţa la un comportament dăunător, ce le produce disconfort?

Răspunsul la aceste întrebări este din păcate altul decât cel dorit. Pentru majoritatea oamenilor ce suferă de anumite simptome, realitatea este dureroasă. Unui depresiv, de exemplu, îi va fi mult mai uşor să trăiască având impresia că nimic din jurul lui nu are sens, decât să facă faţă realităţii.

Toate aceste gânduri, sentimente, comportamente nu sunt stabilite la nivel conştient. Oamenii nu aleg în mod conştient comportamente distructive.

Astfel, putem spune că înţelegerea problemelor poate fi explicată la nivel inconştient. Demersul psihoterapeutic ne ajută să conştientizăm gândurile, sentimentele ce stau în spatele comportamentelor.

Psihoterapia este raţională şi accesibilă tuturor. Ea reprezintă un proces de analiză şi conştientizare.

În procesul psihoterapeutic, rolul terapeutului este de a-l ghida pe client, de a-l conduce pe "drumul" conştientizării, redescoperirii şi implicit, schimbării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu